Michael O. Foster - Date: October 23, 2019
Director, MVS Division

American Postal Workers Union, AFL-CIO

1300 L Street, NW

Washington DC 20005-4128

RE: Q15V-4Q-C 18046276/HQTV20170529
Class Action
Washington DC 20260-4100

Dear Mike:

Recently our representatives met to discuss the above captioned grievance at Step 4 of the grievance-
arbitration procedure. The issue presented in this case concerns the USPS administration of the
Department of Transportation (DOT) and Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) policy
regarding annual physicals for employees holding a commercial driver’s license (CDL) as a requirement
of their position.

The parties agree to resolve this case based on the following understanding:

The Postal Service will follow Department of Transportation (DOT) and Federal Motor Carrier Safety
Administration (FMCSA) regulations regarding the administration of CDLs. Postal employees whose
position requires a CDL must maintain their medical certification in accordance with DOT and the
FMCSA. Where previous Postal Service correspondence has used the term “parallel’, the parties
understand that this does not represent a change in policy.

When required, medical exams related to an employee’s CDL will be scheduled with a DOT/FMCSA
certified examiner at no cost to the employee. Any additional medical testing and/or exams required to
determine an employee’s suitability in connection with a DOT/FMCSA medical exam, will be paid for by
the Postal Service until an initial determination is made. If the employee is found medically unfit, the
employee will be responsible for the cost of any treatment and/or medical test or appointments he/she
obtains, including medical information used to dispute the determination. If the employee is found
medically fit by the certified examiner there is no further review necessary.

An employee may appeal an adverse result of a certifying examination as outlined in the Joint Contract
Interpretation Manual (JCIM), Article 39.

The FMCSA does not require the medical examiner to provide a copy of the medical examination report
to the employer, therefore employees will not be required to sign a release for medical records. If the
Postal Service requires a copy of the medical examination long form from the medical examiner after
completion of the medical exam, it will be done in accordance with FMCSA regulations. The release will
only cover the DOT/FMCSA required medical exam.

An employee’s Social Security Number will not be required during employees DOT/FMCSA medical exam
process.

The parties agree that any future changes to the USPS administration of the DOT and FMCSA
regulations regarding annual physicals which directly relate to wages, hours or working conditions will be
done in accordance with Article 19 of the National Agreement. The Postal Service will provide periodic
service talks in all installations that employ Postal Vehicle Service (PVS) employees that will include
current medical standards for DOT/FMCSA required medical exams. Changes to the current
DOT/FMCSA required medical exams will also be posted on LiteBlue™. The Union will be provided a
copy of such service talks when issued. In addition, the parties will meet at the national level at least once
every six months, or at either party’s request, for the purpose of discussing any issues or changes related
to the DOT medical standards that impact driver eligibility



Any prior instructions issued to the field which are in conflict with this settlement will be rescinded.
This agreement does not alter the provisions of the Collective Bargaining agreement. This agreement
also settles and closes cases Q10V-4Q-C 15079086/HQTV20150066, Q10V-4Q-C
15080275/A19V20150063, Q10V-4Q-C 15275543/A19V20150773, Q10V-4Q-C
16367381/HQTV20160198, and Q15V-4Q-C 19246730/HQTV20190139.

ichael O. Foster
Director, MVS Division
American Postal Workers Union, AFL-CIO

Sincerely,

United States Postal Service



